Büyük Projelerin Çözüm Ortağı Olmaya Devam Edeceğiz

İklimlendirme sektöründe faaliyet gösteren; ısıtma, soğutma ve su basınçlandırma sistemlerinin önemli üreticileri arasında yer alan Alarko-Carrier, başarılı büyümesini devam ettirerek 2013`te 370 milyon TL ciro elde etti ve net kârı %34 artışla yaklaşık 35 milyon TL oldu. "Fabrika ciromuzun %50`sini ihracat oluşturduğu için, 2014`te, Ortadoğu`dan Avustralya`ya kadar geniş bir yelpazede, büyük projelerin çözüm ortağı olmaya devam edeceğiz. Ciromuzun % 13`ünden fazlasını oluşturan ihraç ürünlerimiz; ağırlıkla klima santralleri, radyatörler ve çatı tipi klimalardan oluşuyor" diyen Alarko Carrier Genel Müdür Yardımcısı İsmet Gencer şirketlerinin başarılarını ve hedeflerini dergimize anlattı.

Şirketiniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

1954 yılında kurulan, ısıtma, soğutma havalandırma, su arıtma ve basınçlandırma alanlarında faaliyet gösteren Alarko Sanayi ve Ticaret A.Ş., 1998 yılında, alanında dünyanın lider kuruluşu Carrier ile eşit oranda ortaklığa girdi ve şirketin adı Alarko Carrier Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak değiştirildi.

İklimlendirme sektöründe faaliyet gösteren Alarko-Carrier, ısıtma, soğutma ve su basınçlandırma sistemlerinin önemli üreticileri arasında yer aldığı gibi dünyanın önde gelen üreticilerinin distribütörlüğünü de yaparak bu ürünleri tüketicilerine sunuyor. Gebze ve Dudullu`da bulunan üretim tesislerimizde ısıtma alanında kombi, panel radyatör ve brülör üretirken; sirkülasyon pompaları ve sanayi, turizm ve tarımsal sulama alanlarında yaygın olarak kullanılan dalgıç pompaların üretimi devam ediyor. Soğutma alanındaysa klima santralleri ve çatı tipi klimaların üretimini yapıyoruz. Üretici kimliğimizin yanı sıra Toshiba markasıyla pazara sağlamakta olduğumuz bireysel klimalar ve ısı pompalarının yanı sıra Carrier marka bireysel ve merkezi sistem ticari klimaların ithalatını ve satışını yapıyoruz.

Ürün gamınızdaki yeniliklerden ve teknolojilerden bahseder misiniz?

Ürünlerimizi tasarlar veya yenilerken, tüketicilerden gelen istek ve beklentileri göz önünde bulunduruyoruz. Enerji verimliliğini artırmaya dönük yönetmeliklere paralel ürünlerimizi sürekli yeniliyoruz. Artan rekabet koşullarına ayak uydurabilmek amacıyla, Carrier Holland Heating Fabrikası`nda üretilen orta segment 39SQ klima santralini üretmek için, prosedürleri tamamladık. 39SQ klima santrali, Alarko Carrier Gebze Fabrikası`nda Mayıs 2014`ten itibaren üretilmeye başlandı. Mühendislik departmanımız tarafından yapılacak çalışmalarla, 39SQ serisinin daha rekabetçi versiyonunu, 2014 sonunda piyasaya sunmayı hedefliyoruz.

2012`de piyasaya çıkan 48/50 UA/UH serisi yeni nesil çatı tipi klimaların değişken debili fanlarını içeren VAV opsiyonunu, Şubat ayında satışa sunduk. Carrier EMEA ve Alarko Carrier mühendislik departmanlarının ortak çalışmasıyla yürütülen, mevcut cihazın kapasite artırımına yönelik proje, 2014 yılında iki aşamalı olarak tamamlanacak ve yeni modeller piyasaya çıkacak. 2014 Nisan ayında 135 ve 155 kW`lık iki modelin, Aralık ayında ise 170 ve 200 kW`lık modellerin ürün gamına eklenmesiyle, yurtiçi ve yurtdışı satışlarda artış öngörüyoruz.

Kullanıcılardan gelen geribildirimler ve pazar araştırmaları doğrultusunda, ısıtma cihazlarının geliştirme çalışmalarına da devam ediyoruz. Bu kapsamda, Harmony-D modeli yeni konvansiyonel kombimizi, yıl içinde piyasaya sunmayı hedefliyoruz. Ar-Ge çalışmalarımız kapsamında ayrıca Alarko marka duvar tipi yoğuşmalı kazan geliştirme çalışmalarını 2014 yılının son çeyreğinde tamamlayarak, Radiant işbirliği ile üretilen Seradens modeli yerine geliştirme çalışmalarına yeni başlanan kendi yeni yoğuşmalı kombimizin de iki farklı alt segmentte 2015 yılında pazara sunulmasını planlıyoruz.

Bayi yapılanmanız ve servis hizmetleriniz ile ilgili bilgi verir misiniz?

Türkiye genelinde 263 bayi ve 243 satış sonrası servis birimimiz var. Doğrudan bizim sattığımız ürünlerle ilgili faaliyet gösteren satış mühendislerimizin bulunduğu, aynı zamanda bayi örgütünü kontrol eden satış bürolarımız da var. İstanbul dışında Ankara, İzmir, Antalya ve Adana`da satış bürolarımız bulunuyor. Ayrıca, bayi örgütünden bağımsız, sadece Alarko ürünlerine servis veren 243 civarında satış sonrası hizmetler servis ağımız var. Hepsi birbirinden bağımsız ama sadece bizim ürünlerimizle ilgili hizmet veriyor.

Müşteri odaklı hizmet anlayışımız doğrultusunda bayilere sunduğumuz ürün çesitliliğiyle müşterileriniz için komple çözümler üretiyoruz. Toshiba klimalar için ayrı bir dağıtım kanalı oluşturulmuş, VRF için de çözüm ortaklığı modellerini devam ettiriyoruz. Satış sonrası hizmetleri, faaliyetlerimiz içerisinde yüksek büyüme potansiyeline sahip bulunuyor. Şu anda satış sonrası hizmetlerin tüm faaliyetlerimizin içindeki payı %12. Servis, parça ve bilgi birikiminin sağladığı avantajdan faydalanarak, bu payı %20-25`e çıkarmayı hedefliyoruz.

Üretim tesisleriniz ile ilgili bilgiler verir misiniz?

Alarko Carrier San. ve Tic. A.Ş. iki fabrikasıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Ana üretim tesisimiz Gebze Organize Sanayi Bölgesi içinde yer alan, 20 bin metrekare kapalı üretim alanı bulunan 60 bin metrekare alan üzerinde hizmet veriyor. Gebze fabrikamızda temel olarak çatı tipi klimalar ve klima santrallerini Carrier markasıyla; kombi, brülör, sirkülasyon pompası ve dalgıç pompasını da Alarko markasıyla üretiyoruz. 2014 yılının ilk üç aylık döneminde ana üretim tesisimizdeki kapasite kullanım oranı %95 oldu.

Dudullu Organize Sanayi Bölgesi`nde bulunan Panel Radyatör Üretim Tesisi`miz ise 12.000 metrekare kapalı alanda üzerinde faaliyet gösteriyor. İç pazar için Alarko markasıyla ihracata yönelik olarak da Carrier ve muhtelif OEM markalarıyla üretim yapıyoruz.

Üretim tesislerimizde, Carrier`in bağlı bulunduğu United Technologies Corporatian`ın (UTC) tüm bölgelerinde uygulanan ACE (Achieving Competitive Excellence - Mükemmel Rekabet Gücüne Ulaşmak) kalite yönetim sistemi uygulanıyor. Ürünlerimizi sürekli geliştirmek amacıyla, Test ve Ar-Ge Tesisleri`mizde üniversiteler ve TÜBİTAK ile ortak çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca Carrier`dan yapılan teknoloji transferleri ile de ürünlerimizde önemli gelişme sağlıyoruz. Şirketimizin bünyesinde 378`i beyaz 241`i mavi yakalı, toplam 619 kişi çalışıyor.

Şirketiniz açısından piyasa değerlendirmesi yaparak, yeni proje ve beklentileriniz neler olacak anlatır mısınız?

Önümüzdeki birkaç yılda, pazarda geçtiğimiz yıllara kıyasla bir daralma söz konusu olabilir. Bunun nedeni ise yürürlüğe giren "Klimalar ve Vantilatörler ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair Tebliğ" ve "Klimaların Enerji Etiketlemesine Dair Tebliğ"... Tebliğlerle, enerji verimliliği düşük, ses seviyesi yüksek kalitesiz klimaların piyasaya arzı yasaklanacak, piyasada yer alan firmalar ucuz ürünleri piyasaya süremeyecek. Tüketiciye daha verimli ve teknolojik klimalar sunulacak, ancak bu da fiyatların geçtiğimiz yıllara göre artmasına yol açacak. Fiyat artışı nedeniyle, sektörde küçük de olsa bir daralma yaşanabilir. Ancak bu geçici bir süre için görülecek, arz talep dengesinin sağlanması sonrasında pazar yine büyümeye devam edecek.

Alarko Carrier olarak, bugüne kadar tüketiciyi her zaman en gelişmiş ve yüksek verimli ürünlerle buluşturduk. Amacımız tüketiciye en iyisini sunmak oldu. Bunun sonucunu da toplam pazarda küçük bir paya sahip gibi görünsek de, inverter klima pazarının en önemli firmalarından biri olduk. İnverter klima pazarında %14 gibi bir payla önde gelen firmayız. Yukarıda bahsettiğimiz yönetmelikler; bizim felsefemizi destekleyen, bizim gibi çevreye duyarlı, enerji verimliliği yüksek ürünler sunan ve tasarrufa odaklanan firmalar açısından, fark yaratan düzenlemeler olarak öne çıkıyor. Pazara sunduğumuz ürünler hali hazırda istenen şartları sağladığı için, bizde herhangi bir fiyat artışı yaşanmıyor. Bu nedenlerle pazardaki konumumuzun bu yıldan itibaren daha da güçleneceğini düşünüyoruz.

Binalarda Enerji Performans (BEP) Yönetmeliği doğrultusunda brülör geliştirme çalışmalarımız da devam ediyor. Damper motorlu tek kademeli doğal gaz brülörü ALF 12DM-T 2013 Temmuz ayında satışa sunduk. ALF 180/M tipi oransal modülasyonlu orta-ağır yağ brülörleri ise bu yılın ilk çeyreğinde piyasaya sunduk. Ayrıca tüm gaz yakıtlı modülasyonlu brülörlerimizi, 2014 yılı içinde pnömatik modülasyondan, daha kolay ayarlanabilir, daha modern ve aynı zamanda da daha ekonomik olan elektronik modülasyonlu tipe geçiş yapacağız. 2014 yılı boyunca özellikle Kamu Özel Ortaklığı Hastane projeleri pazarda su soğutmalı soğutma gruplarına olan talebi artıracak, biz de Carrier`ın yüksek verimli cihazlarıyla pazardaki lider konumumuzu sürdüreceğiz.

Yaptığınız ihracat ve ithalat ile ilgili bilgiler verebilir misiniz?

Geçtiğimiz yıl yurtiçi ve yurtdışında meydana gelen ekonomik dalgalanmalara rağmen, büyümeye devam ettik. 2013`te 370 milyon TL ciro elde eden şirketimizin net kârı, %34 artışla yaklaşık 35 milyon TL oldu. 51 ülkeye yaptığımız ihracatımız ise 2013`te 51 milyon TL`ye ulaştı. Fabrika ciromuzun %50`sini ihracat oluşturduğu için, 2014`te, Ortadoğu`dan Avustralya`ya kadar geniş bir yelpazede, büyük projelerin çözüm ortağı olmaya devam edeceğiz. Ciromuzun % 13`ünden fazlasını oluşturan ihraç ürünlerimiz; ağırlıkla klima santralleri, radyatörler ve çatı tipi klimalardan oluşuyor.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Bireysel ve hafif ticari klimalarda çevre dostu, enerji verimliliği yüksek, en iyi fiyat-kalite oranına sahip ürünlerle, klima pazarında teknoloji liderliğimizi sürdüreceğiz. Son yıllarda satış ve pazarlamasına önem verdiğimiz inverter segmentte, en yüksek verim oranlarına sahip ürünleri sunmaya ve kullanıcılara maksimum fayda sağlamaya devam edeceğiz. Her yıl büyüyen split klima pazarında, inverter klimaların satış artışı sürüyor. Önümüzdeki yıllarda da bu trendin devam edeceği öngörülüyor. Çok ciddi pazar payına sahip olduğumuz hafif ticari modellerde ve inverter segmentte, 18 seride 60`tan fazla ürünle, en geniş ürün gamına sahip firma unvanımızı pekiştirmeyi hedefliyoruz.

Büyük Projelerin Çözüm Ortağı Olmaya Devam Edeceğiz