Alarko Carrier `Dünyanın En Büyük Havaalanı` Projesinde


Geleceğin Tesisi Dubai Uluslararası Havaalanı`nda Alarko Carrier Gebze Fabrikası`nda üretilen klima santralleri kullanılıyor. Dubai Uluslararası Havaalanı`nı 2025 yılında dünyanın en büyük havaalanı haline getirecek büyük projenin bir bölümünü oluşturan Terminal 3 kompleksinde inşa edilen, lobiden çıkış kapılarına kadar bütün yer işlem süreçlerini barındıran "Concourse 4" tesisi 2014 yılı başında açıldığı zaman Dubai Uluslararası Havaalanı`nın yıllık 60 milyon olan yolcu kapasitesi 75 milyona yükselecek. Yeni tesis, 675 bin metrekare alanı ile Londra Heathrow Havaalanı Terminal 5`in iki katı büyüklükte. Concourse 4, "check-in" ve bagaj servis işlemlerini kolaylaştırmak için Terminal 1 ile de bağlantılı olacak.

Havaalanı tasarımında bir devrim yaratan, Dubai Uluslararası Havaalanı`nı dünyanın en gelişmiş havaalanı durumuna yükselten Concourse 4 tesisi, dünyada ilk kez ve özel olarak Emirates Hava Yolları`nın Avrupa seferleri için kullandığı Boing Airbus A380 uçakları için tasarlandı. Bilindiği gibi Airbus A380, günümüzde, Airbus SAS tarafından üretilen dünyanın en büyük iki katlı, geniş gövdeli, 850 yolcu kapasiteli, lüks sivil yolcu uçağıdır. 3,2 milyar ABD doları maliyetle inşa edilen tesiste 13 uzak durma noktası ve 20 yaklaşma kapısı olacak. Böylece havaalanında, aynı anda, 33 adet A380 uçağı yer alabilecek. Concourse`un A380 kapasitesine en yakın terminal 29 süperjumbo Airbus uçağı kapasiteli Fransa Toulouse Havaalanı. Ancak Concourse sahip olduğu üstün özelliklerle dünyada benzersiz. Tesis, yolcu sayısındaki artışa karşın, özellikle biniş (boarding) işlemlerini hızlandıracak, bu arada 500`den fazla yolcunun oturup dinlenebileceği şekilde yeni bir konseptle projelendirildi. Concourse 4 tesisinde, dinlenme olanaklarının yanı sıra "sigara barı" ve "duty free" satış alanları ile dünyanın en büyük ve birinci sınıf "business class" salonu yer alacak. Yolcular her iki salondan da uçağa doğrudan binebilecek. Tesiste Giraffe cafe, Paul and Carluccios, Shake Shackve Costa Metropolitan gibi ünlü restoranlar, uçuş öncesi yolcuları rahatlatacak Moet & Chandon Champagne Bar gibi seçkin mekânlar da bulunuyor. Ayrıca tesisin içinde dört yıldızlı 170, beş yıldızlı 32 odaya sahip olan özel bir otel katı da yer alıyor.

Geleceğin havaalanı Dubai Uluslararası Havaalanı Concourse 4 tesisinin iç ortam konforunu sağlayacak havalandırma ve hava koşullandırma projesinde Alarko Carrier Gebze Tesisleri`nde üretilen yüksek kapasiteli ve verimli Carrier 39HQ_ klima santralleri kullanıldı. Toplam 144 adet klima santralinden oluşan siparişin tutarı 2,5 milyon ABD dolarını buluyor. İlk ürün teslimatları Ağustos ayında başladı. Yılsonuna kadar ürün teslimatı tamamlanacak. 2014 yılında tesisin açılışıyla birlikte Carrier 39HQ_klima santralleri, Rusya`da Moskova Kremlin Sarayı, Fransa`da Nice Stadyumu, Monako`da Yat Limanı gibi Avrupa`nın en prestijli projelerinden sonra dünya ölçeğinde önemli bir proje olan Dubai Uluslararası Havaalanı`nda da kullanılmaya başlanacak.

Alarko Carrier `Dünyanın En Büyük Havaalanı` Projesinde

Son Haberler

Türkiye’nin Köklü Kurumlarından Alarko Holding, 70. Yılını Yeni Yatırımları, Yeni Hedefleri ve Yeni Logosu ile Kutluyor
14.6.2024

Türkiye’nin Köklü Kurumlarından Alarko Holding, 70. Yılını Yeni Yatırımları, Yeni Hedefleri ve Yeni Logosu ile Kutluyor

Alarko Holding, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Odaklı Sosyal Sorumluluk Projeleriyle Kadınların Gücüne Güç Katıyor
10.6.2024

Alarko Holding, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Odaklı Sosyal Sorumluluk Projeleriyle Kadınların Gücüne Güç Katıyor

Alarko, Enerji Sektörünün Geleceğini Belirleyecek Bir Yatırıma İmza Attı
10.6.2024

Alarko, Enerji Sektörünün Geleceğini Belirleyecek Bir Yatırıma İmza Attı